Реколтата от череши и други костилкови видове е съсипана от слана » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Реколтата от череши и други костилкови видове е съсипана от слана

Акценти

  • Минусовите температури са причина и за падналата слана, която по предварителна информация е съсипала около 70% от реколтата

Земеделските стопани имат право да застраховат срещу слани едва след 20 април.

В последните дни на месец март на много места в страната слана нанесе сериозни щети на голяма част от цъфналите костилкови овощни видове. Пострадали са череши, сливи, праскови, кайсии, вишни, очитат стопани и агрономи у нас. Минусовите температури са причина и за падналата слана, която по предварителна информация е съсипала около 70% от реколтата. Хората са положили необходимите усилия за предпазване на дръвчетата, но без успех. Очаква се по-късно този месец да стане ясно какъв точно е размерът на щетите.

Очакванията са тази година добиви да няма или да са изключително ниски. В сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ агрономът Красимир Кумчев коментира, че положението в цяла Южна България е сходно.

Според него един от основните проблеми на стопаните е, че нямат право на защита на този етап. Застраховки могат да се сключват едва след 20 април. Причина за това е падането на сланите у нас до около 1 май. Това реално са само 10 дни, но както се вижда те не са достатъчни.

Според Кумчев е необходима промяна, която да позволи на стопаните да защитят продукцията си. Той предлага застраховането да бъде в две стъпки – от 1 до 20 април и след 20 април. Тъй като за първите 20 дни на месеца рискът е по-голям, следва и заплащането на застраховките да е по-голямо. С оглед на нанесените щети това би бил разумен начин за защита, смята агрономът. За съжаление към момента такъв няма.

Лошото е, че загуби от такъв тип и то в няколко поредни години биха могли да откажат земеделските производители да продължат да се занимават с отглеждането на костилкови овощни видове.

 

Сродни публикации