Реколтата от Украйна сваля цените на слънчогледа » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Реколтата от Украйна сваля цените на слънчогледа

Реколтата от слънчоглед в Украйна в момента сваля цените и е едно от предизвикателствата по отношение на българския износ. Това се казва в анализ на Красимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивската стокова борса.

В България прибирането на слънчогледовата реколта е затруднено от поройните дъждове.

Предложенията на търговците са за изкупни цени в диапазона 490-510 лв./т без ДДС, а продавачите държат на цена 520-530 лв./т без ДДС, според резултатите от 36-ата борсова сесия.

Лошите климатични условия не дават основания за точни прогнози по отношение на количествата слънчоглед. При вътрешно потребление от около 550 хил. тона прогнозата е за над 1 млн. тона за износ.

Добивите от тази култура в Украйна са много добри и стартовата цена в средата на жътвата е в диапазона 420 – 440 лв./т от място и 460 лв./т до склада на купувача.

Увеличеното търсене на рапица от нова реколта пък доведе до 13-процентно увеличение на котировката „купува” и от 510-520 лв./т тя достигна 580-590 лв./т без ДДС.

Последните прогнозни данни на Световния съвет по зърното са за реколта от пшеница в световен мащаб от 713,4 млн. тона и запаси от 195 млн. тона. Тези данни „свалиха” котировките от началото на август от 204 на 193 долара/т на борсата в Чикаго.

Добивите от пшеница в Черноморския регион са също значителни. В Русия те достигат 60 млн. т и така надминават количествата, очаквани в САЩ (55 млн. т). В Украйна те достигнаха миналогодишното ниво от 22 млн. тона.

Очакванията за добивите в Румъния са за 8,7 млн. т, а за България около 5 млн. т. При вътрешно потребление от около 1,6 млн. тона и преходен остатък от около 265 хил. тона, то количествата за износ се доближават до тези от миналата година, когато бе реализиран експорт за 3,7 млн. т.

Лошата новина за българските търговци обаче са сериозните очаквания за интензивен износ от Черноморския регион.

Резултатът от тази пазарна ситуация ще бъде натиск върху вътрешните цени в страната.

По време на сесията котировките „купува” за пшеницата се движеха в диапазон 275-280 лв./т и 305 лв./т с превоз до  Варна. Котировката „продава” пък е на ниво 310 лв./т от място.

Междувременно от Софийската стокова борса съобщиха за реализирана сделка за 85 т маслодаен слънчоглед на цена 450 лв./т.

 

За автора

Сродни публикации