Реколтата от пшеница може да намалее с 20% » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Реколтата от пшеница може да намалее с 20%

Реколтата от пшеница ще намалее с 20% на площите, засегнати от болести и полягане след пролетните дъждовете. Това каза проф. Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт, пред БТА.

Там, където стопаните са се справили добре с растителната защита и торенето, и не е имало много дъждове, добивите ще са колкото миналогодишните, смята той.

"През стопанската 2013 -2014 г. имахме мека зима, което се отрази благоприятно на пшеницата. Всичко вървеше много добре до началото на изкласяването, когато се появи заболяването "жълтата ръжда", което тази година засегна голяма част от посевите", коментира ученият.

Заболяването е започнало разпространението си от Турция и затова е засегнало първо площите в Южна България, но през май вече това се е случило и с ниви по Северното Черноморие. Проблемът не се е появявал в такива размери през последните 25 години и земеделските стопани са били неподготвени за ранната му проява. В по-голямата си част те са реагирали навреме, допълва проф. Иван Киряков.

Засегнати са около 60-70% от пшеницата, но разпространението на болестта, което може да доведе до икономически негативен ефект, е на около 25-30% от площите.

Вложените навреме и в достатъчно количество фунгициди са предотвратили други заболявания по време на цъфтежа.

Въпреки проблемите, според учения, като цяло условията за развитието на пшеницата са били много добри. Но обилните дъждове в Южна България, в Северна и в Централна Северна България, а в момента и в Добруджа, са създали големи проблеми. Има доста полегнали полета, а това ще създаде проблем с плевелите, които затрудняват жътвата.

Той прогнозира, че условията, при които се развива пшеницата тази година, предполагат добиви, не по-малки от тези през миналата година, освен на засегнатите от болести площи.

Състоянието на рапицата е благоприятствано от падналите валежи, отчита проф. Киряков.

 

 

За автора

Сродни публикации