Реколтата от овощни дръвчета - застрашена от сушата » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Реколтата от овощни дръвчета – застрашена от сушата

Акценти

  • Овощарите, които имали разрешително за сондаж и поливали, били единици

Ако не паднат валежи, сушата сериозно ще се отрази на реколтата от овощни култури.

Добивите ще са наполовина спрямо нормалните, коментира пред „Монитор“ председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

Листата на овошките са свити от липсата на влага и земята е нацепена, все едно, че е юли.

За април в дунавския регион са паднали 15 литра на квадратен метър при необходими за този сезон 80-100 литра, за да може да се запаси почвата с влага. Засегнати са всички видове – костилкови, семкови и ягодоплодни, допълни Колев.

„Валежите дори и за полските култури не са достатъчни, да не говорим за овощните. За овошките са необходими поне 10 литра на квадрат при един валеж, за да достигне влагата до почвените слоеве, където корените да я усвоят. Точно в момента е активната фаза на делене на клетките и е необходима вода, за да наедреят плодовете. Когато няма вода, те ще останат дребни“, обясни председателят на съюза.

Щетите от сушата ще се прибавят към щетите от студовете и годината за овощарите ще е изключително тежка, прогнозира Колев. От студовете тази зима са пострадали повече костилковите видове и по-малко семковите. „Не бяхме наблюдавали такова измръзване при семковите от 10-15 години. На места то достигна до 80-90 процента“, каза председателят на съюза.

 

За автора

Сродни публикации