Реколтата не е застрашена » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Реколтата не е застрашена

„В никакъв случай не е застрашена цялата реколта, но дъждовете вредят, част от посевите са полегнали, но това не значи, че реколтата ще е лоша. Остава още време до прибирането й, но се надяваме да я предпазим". Това коментира земеделският министър Димитър Греков пред Дарик.

Той каза, че в цял свят застрахователите се грижат за щетите и обезпечаването на земеделските култури, а в България изцяло държавата поема тази отговорност и бърка дълбоко в джоба си, за да плати тези средства.

Като цяло няма опасност от преливане на язовирите от национално значение, коментира още Греков. „И да прелее някой язовир, няма да създаде опасност за живеещите наблизо хора".

По думите му метеорологичната обстановка е сложна, но от валежите имало и позитиви – както за земеделието, така и за запасите от вода. 

 „Предприети са всички мерки за обезопасяването на обектите. Както и за земеделската земя, която се намира между дигите, където обикновено водата излиза от коритата на реките – взети са мерки, за да се отводняват и тези площи", обясни той.

Греков добави, че в последните 4-5 години у нас не е имало такава сложна метеорологична обстановка. „Само в последната седмица са използвани толкова градоносни ракети, колкото за цялата минала година", каза още министърът.

Според него не се очаква поскъпване на хляба. „Има достатъчно засети с пшеница площи, важното е да се прибере. Хлябът няма да поскъпне за българските граждани".

 

За автора

Сродни публикации