Реколтата ечемик надолу с 3% » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Реколтата ечемик надолу с 3%

Акценти

  • Средният добив на рапица се оценява на 2,64 т/ха

Добивът на пшеница тази година ще е по-нисък от миналогодишния с 3 до 10 процента.

Това прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА. Общото производство не се очаква да надмине 5,9 млн. т. Текущите прогнози на САРА за добива на пшеница от новата реколта възлизат на 4,85 т/ха.

Добивът при ечемика се очаква да възлезе на 4,47 т/ха. Очаква се спад на годишна база от 3 до 9 процента. Общото производство може да доближи 550 хил. т. Тези количества са близки до миналогодишните.

Добив

Общото максимално количество на добитата рапица се прогнозира на 410 хил. т, което е с 3% под нивото за 2019-а.

Предварителните данни на Министерството на земеделието, храните и горите за площите и добивите при пролетниците показват неочаквано увеличение на реколтираните площи с царевица за предходната година от 560 хил. ха, дължащо се на стабилните цени и възръщаемост в сравнение със слънчогледа и другите зърнени и маслодайни. Предвижданията на САРА са за новата реколта да бъдат реколтирани 520 хил. ха.

Слънчоглед

По статистически данни площите със слънчоглед от предходната година се увеличават до 815 хил. ха, което за 3 години показва значителни колебания и изненадващо се покачват. Площите за новата реколта се очаква да се свият до 755 хил. ха.

Минаваме на домати от градината

През тази година САРА очаква увеличение на основните зеленчуци. По-високите цени на зарзавата и опасенията от въздействието на COVID-19 водят до увеличение на домашното производство и на по-малките ферми. Текущите предвиждания са прибраните домати през 2020 по статистически данни да са около 155 хил. т, краставиците – 74 хил. т и пипер – 62 хил. т. Времето през юни и юли ще бъде критично за полската реколта.

 

За автора

Сродни публикации