Резултатите от срещата между примиера, министъра и директора на ДФЗ » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Резултатите от срещата между примиера, министъра и директора на ДФЗ

След седмица на престрелки чрез публични обвинения и подаване на сигнали до прокуратурата земеделският министър Димитър Греков и директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов демонстрираха примирие след спешна среща при премиера Пламен Орешарски. Резултатът от нея и обсъжданите теми не бяха съобщени. Но за промени в ръководството спря да се говори. Сюжетът беше политически: ДПС опитваше да направи преврат във фонда, а БСП искаше да запази статуквото.

Сега планът е в сряда да се проведе заседание на управителния съвет на фонда, в който са основно зам.-министри. Част от тях, от квотата на БСП, умишлено не ходиха на няколко поредни заседания, за да не се гласува въпросът със смяната на изпълнителния директор и зам.-директора на институцията. След примирието при премиера въпросът може въобще да не бъде обсъждан.

А спешни задачи има. В момента в институцията, която се явява разплащателен орган за всички европейски средства за селско стопанство, или суми от около 2 млрд. лв. годишно, има "висящи" около 900 проекта по изтичащата програма за развитие на селските райони, както и предложения за отпускане на субсидии за животновъдство, растениевъдство и ветеринарни дейности.

 


"Заседание" при премиера

 

През последните две седмици имаше умишлен провал на заседанията на управителния съвет на фонд "Земеделие" заради неявяване на негови членове. Те не ходиха, защото не бяха поканени по устав. Зад неявяването се криеше обтягане в отношенията между БСП и ДПС и борбата за управлението на фонда.
Изненадващо на насроченото вчера поредно съвещание се събра нужният кворум. На практика обаче то също не се състоя, тъй като земеделският министър Димитър Греков, директорът на фонда Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова отидоха на среща с премиера Пламен Орешарски. Какви теми са обсъждали четиримата и дали сред тях са били евентуални оставки, както настоява агроминистърът, обаче така и не стана ясно. В съобщение на агроведомството се казва единствено, че "бе постигнато единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители и финализиране на проектите по всички мерки, които се разглеждат".

Така предстои да се състои ново заседание на управителния съвет на фонда в сряда, на което по неофициална информация се очаква да се събере кворум. Сред точките в дневния ред са решение за предоставяне на средства по ветеринарната програма за ликвидиране на болестите по животните, субсидии за компенсиране на загубите от природни бедствия през миналата година, отчет за изпълнението на проектите по програмата за развитие на селските райони и др.

Заложена точка за евентуално отстраняване на ръководителите на фонда няма, но принципно такова искане може да бъде разгледано и в точка "Разни". Дали това ще се случи обаче не е ясно. Сутринта преди срещата с Орешарски агроминистърът "омекна" в исканията си, обяснявайки, че те "не са най-важни", въпросът е институциите да си вършат работата.

 

 

Затлачени проекти


Покрай шума стана ясно, че във фонда има доста забавени проекти по изтичащата програма за развитие на селските райони. Те са общо около 900, като 500 от тях са по двете схеми за неземеделски дейности, станали популярни в последните месеци с подадените бизнес планове за покупка на луксозни автомобили. Останалите проекти са на общини, стана ясно от изказванията на Греков.

На този фон пък ръководството на фонда се готви да представи пред управителния съвет отчет, в който се казва, че има сериозен напредък в работата на институцията. Според доклада през последната година са били обработени 6792 проекта по Програмата за развитие на селските райони, а изплатените суми са 380 млн. евро. Така от фонда правят извода, че 2013 г. е първата, в която не е имало загуба на евросредства за лошо усвояване, макар че такива не бяха регистрирани и преди 2009 г.

 


Сключване на договори


В отчета на фонд "Земеделие" се вижда и че в момента вървят процедури за сключване на договори по проекти. Така например по двете мерки за неземеделски дейности са приети над 1300 предложения от бизнеса, а одобрените проекти досега са близо 400. Те са на стойност над 70 млн. евро. През миналата седмица земеделският министър съобщи пред депутати в парламента, че по тези две мерки фонд "Земеделие" е одобрил договори за покупка на луксозни автомобили въпреки възраженията на ЕК и разпорежданията на агроминистерството. В отчета няма информация какви точно са одобрените инвестиции, с които се сключва договор. В него е записано още, че по другата атрактивна за земеделците схема – за модернизиране на земеделски стопанства, са приети и обработени 937 проекта. Сключените договори са 85 и са на стойност 45.2 млн. евро. "За останалата сума фонд "Земеделие" чака от началото на годината министерството на земеделието в лицето на министър Греков да разпореди да се прехвърлят средства от Гаранционния фонд, което ще предотврати и автоматична загуба на средства", е записано още в документа. В действителност идеята за прехвърляне на пари от Гаранционния фонд към тази схема беше обявена публично преди около месец, като тогава зам.-министър Явор Гечев каза, че се очаква разрешение от Брюксел.

 

За автора

Сродни публикации