Резитба на овошки – същност и видове » Съвети в земеделието

септември 17, 2019

Резитба на овошки – същност и видове

Акценти

  • Чрез резитба при младите растения се формира корона с оптимален брой скелетни части

Защо е необходима резитбата на овощните дървета?

Резитбата на овошките се извършва както през зимата, така и през лятото. Тя има своите особености. Целта й е силно зависима от възрастта на растенията, типа насаждения, степента на цветообразуването и растежните прояви и др.

При младите растения това е начинът, по време на растеж, да се формира правилно короната. В последствие, в периода на плододаване се осигурява баланс между растежните и репродуктивните прояви. Напълно възможно е чрез резитба застарели растения да увеличат своя продуктивен период.

Когато не бъде извършена резитба, младите овошки започват да плододават по-рано, но клоните в короните им се сгъстят прекалено много. Това води до забавяне в растежа и нарушения в регулярното плододаване. Освен това плодовете останат сравнително дребни и с ниско качество.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации