Редовно преглеждат животните за АЧС » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Редовно преглеждат животните за АЧС

Акценти

  • Във връзка с нуждата от запазване на биосигурността в стопанствата се следи дали те са оградени и възможен ли е достъпа на други животни

Следи се и за спазване на мерките за биосигурност

Заради обявеното вече и у нас огнище на Африканска чума по свинете бяха въведени и допълнителни мерки за защита. Една от тях са ежеседмичните проверки на животновъдните обекти. Това засяга само стопанствата разположени в предпазната зона. Тази мярка за ограничаване разпространението на болестта беше наложена от Българската агенция по безопасност на храните и отговаря на европейското законодателство.

Според законовите изисквания животните, които се отглеждат в стопанствата трябва да са регистрирани и за тях трябва да има сключен договор с ветеринарен лекар. Всички стопани, които не са изпълнили тези условия подлежат на санкции. На тях може да им бъде наложена глоба в размер от 1 000 лв. до 2 000 лв.

Във връзка с нуждата от запазване на биосигурността в стопанствата се следи дали те са оградени и възможен ли е достъпа на други животни. Прасетата трябва да се отглеждат затворени. Стопаните трябва да влизат при тях с ботуши. Нужно е да поставят малка вана за дезинфекция на входа на обекта. Забранено е за изхранването на прасетата да се използват кухненски отпадъци.

 

Сродни публикации