Регистриран е втори случай на АЧС в Пазарджишка област » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Регистриран е втори случай на АЧС в Пазарджишка област

Акценти

  • Все още продължава кампанията за събиране на информация във връзка с финансовата подкрепа от 300 лева на домакинство за дезинфекция

В Държавно горско стопанство „Алабак“ е открито диво прасе, чието месо е заразено с вируса на Африканска чума.

Това е вторият случай на зараза с АЧС в област Пазарджик. По-рано този месец, на 16 август, беше регистриран първият случай на АЧС в района на Велинград, предаде БНР.

В Плевенска област случаите на принудително умъртвяване на домашни свине са били 13 на брой. Те попадат в санитарни зони. Беше дадена нова отсрочка от време, за да бъдат премахнати доброволно. Въпреки това са установени при контролните проверки на Областната дирекция по безопасност на храните.

По информация на директора на Областната агенция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов вече 27 поредни дни няма новооткрито огнище на АЧС в областта – както при домашните, така и при дивите прасета.

„Анализът на данните, свързани с епизоотичната обстановка в областта към настоящия момент, показва устойчива тенденция към прекратяване на разпространението на заболяването както при домашни, така и при диви свине“, обясни още той.

Все още продължава кампанията за събиране на информация във връзка с финансовата подкрепа от 300 лева на домакинство за дезинфекция.

Заместник областният управител Татяна Божинова обясни, че финансиране ще получат само собствениците на стопанства, които попадат в 20-километровата зона.

„За другите трябва да се мотивираме. Но за да се мотивираме, ни е необходимо становището на БАБХ, които дадоха становище, че не е необходимо да се разширява тази зона“, обясни тя.

 

Сродни публикации