РДГ-София иззе и задържа 70 ловни трофея » Съвети в земеделието

септември 25, 2022

РДГ-София иззе и задържа 70 ловни трофея

Акценти

  • Наложени са административни наказания на лицензирани лесовъди, които не са осъществили контрол на сечта в горите

В рамките на седмица горските инспектори са извършили 150 проверки

Много са хората, които не спазват законовите изисквания за добив на дървесина и лов на животни. Това си е проличало при проверки извършени в периода от 4 – 10 март 2019 г. Инспектори от регионалната дирекция по горите – София са задържали 70 ловни трофея.

Проверките са извършени съвместно със служители на МВР. На два адреса, в гр. Пирдоп и в с. Чавдар, общ. Чавдар са открити трофеи от благороден елен, елен лопатар, муфлон, сръндак, дива свиня, дива коза, кожи от вълк и дива котка. За тях собствениците им не са предоставили документи за регистрация в съответното горско стопанство. Не са имали и такива, с които да докажа законния им произход. По тази причина и заради за незаконното съхранение на ловни трофеиса им съставени актове по Закона за лова и опазване на дивеча.

В РДГ-София са иззети и задържани следните трофеи:

  • 5 от благороден елен;
  • 1 от елен лопатар и 1 от муфлон;
  • 55 от сръндак;
  • 4 от дива свиня;
  • 2 бр. препарати, които представляват глава с рога от дива коза. Те са отлети от синтетичен материал;
  • две кожи от вълк и дива котка.

 

През изминалата седмица са извършени повече от 150  проверки. На лица от с. Калотина са съставени три акта по Закона за горите за съхранение на дърва за огрев, които са били без маркировка и превозен билет. Незаконно добития дървен материал е бил в размер на 4 м3 и е открит в имот в с. Радотина.

Лицензирани лесовъди не са осъществили контрол на сечта в горите, за което са им наложени административни наказания.

По време на проверка е установено, че собственик на обект за складиране, преработка и търговия с дървесина не е изпълнил изискванията за осигуряване на постоянно видеонаблюдение. По тази причина и на него му е наложено административно наказание.

 

Сродни публикации