Расте търсенето на биологични гъби в Испания » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Расте търсенето на биологични гъби в Испания

Акценти

  • Потребителите осъзнават нуждата от по-здравословни и по-устойчиви продукти

Особено търсени са печурката, кладницата и гъбите шийтаке

В периодите преди коледните и новогодишни празници много от хранителните вериги в Испания проявяват интерес към биологичните гъби. Традиционно в този период купувачите са предразположени към покупката на по-специални продукти.

Един от най-големите гъбопроизводители в Европа – „Риберебро Груп“ е наясно с факта и се стреми да улови инерцията от предстоящите празници и да продължи зареждането на магазините с пресни биологични гъби през цялата година. Производителят е съобразил цялата производствена технология. Има собствен завод за компост, специални опаковъчни съоръжения с контрол на температурата и осигурен международен логистичен капацитет.

„Риберебро Груп“ произвеждат около 52 милиона килограма годишно, като важна част от това производство отива в консервната промишленост. 85% от продажбите на производителя са предназначени за вътрешния пазар. Останалите се изнасят за съседни страни като Мароко, Португалия, Франция, Белгия и дори Холандия. Важен аспект при гъбопроизводството и доставката им е, че те са деликатни продукти и трябва да бъдат доставяни във възможно най-кратки срокове след прибирането им. Това е и причината за ограничаване на доставките до далечни дестинации.

Ако обаче производителя открие логистично решение или други опаковки, с които да преодолее тази пречка, от „Риберебро Груп“ биха могъл да разширят обхвата си на нови пазари.

Производителят спазва всички изисквания за биологично производство на Европейския съюз и отделя специално внимание на продукцията си. За отглеждането на гъби не се използват никакви изкуствени торове и се събират на ръка. Производителят се старае да се придържа максимално към традиционните методи и условията за естественото отглеждане на гъбите.

Биологичните гъби се представят в нови картонени тави, които са 100% рециклируеми. Това осигурява по-дълъг период на съхранение и защита на гъбите, запазвайки техните органолептични качества непокътнати.

В днешно време консумацията на биологични продукти се превръща в глобална тенденция. Потребителите осъзнават нуждата от по-здравословни и по-устойчиви продукти. Затова и е важно все повече хора да разбират предимствата и качествата на храните и продуктите, произведени по биологичен метод.

Настоящата статия се публикува като част от кампанията „Аз избирам БИО“ и цели да представи добри практики. 

 

Аз изирам БИО, защото ...

 

Сродни публикации