Расте производството на имитиращи продукти » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Расте производството на имитиращи продукти

Акценти

  • Според експерти у нас няма достатъчно сурово мляко за производството на млечни продукти

Потребителите предпочитат по-евтините стоки.

По оперативни данни за първите 4 месеца от годината са произведени 3 757 т имитиращи продукти. Особеното при тях е, че съдържат хидрогенирани растителни масла. Спрямо година по-рано данните сега сочат ръст от 200 т на имитиращи продукти в търговската мрежа. Според прогнозите тази цифра е повишена с 1 000 т. за месец май.

Търсенето за тези продукти расте заради ниската им цена. Паралелно с това намаляват и цените на суровините за имитиращите продукти. Само за последните два месеца палмовото масло по световните пазари е поевтиняло до под 500 щд/т.

Данните сочат, че за първото тримесечие в страната са внесени повече от 2 715 т. хидрогенирани растителни мазнини. Те са били на стойност над 3,2 млн.долара. През 2019 г. внесеното количество е било 11 025 т., а стойността му – 14,62 млн.долара.

За тази година е отчетен спад в преработката на прясно мляко основно заради нереализираните складови количества. Проучванията показват, че у нас вносните млечни продукти са с по-голям дял сред по-скъпия сегмент на пазара. Сухите млека се използват предимно като суровина за производство, а не за прясна консумация. Това показва, че заедно с хидрогенираното масло те влизат в производството на имитиращите продукти.

Според експерти у нас няма достатъчно сурово мляко за производството на млечни продукти. Дори е необходим внос на чужда суровина. Заедно със суровото мляко се внасят и млечни мазнини, които са далеч по-скъпи и повишават още повече цената на млечните продукти. Така крайната им цена расте, а потребителите се преориентират към имитиращите продукти, избирайки по-евтиното.

По оперативни данни за първите 4 месеца у нас са произведени общо 213 939 т мляко, или с почти 4 500 т по-малко спрямо същия период на 2018 г.

 

Сродни публикации