Расте производството на „Горнооряховски суджук“ » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Расте производството на „Горнооряховски суджук“

Акценти

  • Само за последните три години произведените количества от продукта са достигнали 115 319 кг.

Продуктът е първият с регистрирано географско означение.

От 7 до 9 юни 2019 г. се проведе Празника на Горнооряховския суджук. Гост на събитието беше заместник-министърът на земеделието, храните и горите  д-р Янко Иванов. Там той обясни, че ръстът в производството подпомага осигуряването на повече работни места. Паралелно с това съдейства и за запазване на вековните кулинарни и културни традиции. Само за последните три години произведените количества от продукта са се увеличили с 48%, достигайки 115 319 кг.

Зам.-министър Иванов сподели още, че  МЗХГ винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични родни продукти по традиционни рецепти.

„Горнооряховският суджук“ е първият български продукт с регистрирано географско означение. Наименованието му беше вписано като защитено географско указание в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания с Регламент на Европейската комисия от края на 2011 г. Защитеното наименование беше регистрирано от Сдружение „Раховец-2007”. В края на 2015 г. още един производител получи правото да произвежда този продукт.

Подкрепата от страна на Министерство на земеделието, храните и горите ще продължи обясни още зам.-министърът. Важно е да се популяризират усилията на производителите на „Горнооряховски суджук“ и да се гарантира високото му качество.

На събитието присъстваха народните представители Станислава Стоянова и Клавдия Ганчева, областният управител Любомира Попова, както и инж. Добромир Добрев, кмет на гр. Горна Оряховица.

 

Сродни публикации