Расте износът на сирене от Беларус » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Расте износът на сирене от Беларус

Акценти

  • Беларус се нарежда на четвърто място по износ на сирене след ЕС, САЩ и Нова Зеландия

Русия наложи ограничения върху продукцията, но се появиха пазари в други страни.

По последни данни за първото тримесечие на 2019 г. износът на сирене от Беларус се е повишил с 60 000 т. Спрямо същия период на миналата година ръстът е голям, тогава са отчетени с 11 тона по-малко. Повечето от тази продукция, или 94%, се изнася за Русия. Освен това тя може да бъде открита и в страни като САЩ, България, Китай, Грузия, Япония, Йордания, Латвия и Обединените Арабски емирства.

Този ръст в износа се дължи основно на високия обем произведено прясно мляко на глава от населението. Благодарение на това Беларус се нарежда на четвърто място по износ на сирене след ЕС, САЩ и Нова Зеландия.

Все повече компании в Беларус търсят начини за разширяване на пазара за своята продукция. През последните години значително се повиши интереса на различни страни към нея. Това е добре заради ограниченията, които Русия наложи върху износа в последните години.

Именно по тази причина през 2018 г. не са изнесени още 617 000 тона мляко и млечни продукти. Тази тенденция продължи и през първите месеци на настоящата година, което доведе до търсене на възможности за диверсификация на износа.

 

Сродни публикации