Расте износът на дървесина за Турция и Македония » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Расте износът на дървесина за Турция и Македония

Износът на дървесина през тази година е малко над 329 хил. тона на фона на близо 166 хил. тона за цялата 2013 година и това са данните само за страни извън ЕС – най-вече Турция и Македония, съобщи БНР, като се позова на данни на Агенция „Митници“.

До момента от държавните гори само за тази година са добити 2,95 млн. куб. метра дървесина. За същия период миналата година са добити 3,86 куб. метра или сега се отчита намаление, каза изпълнителният директор на Агенцията по горите Тони Кръстев.

Според него причината за по-големия износ за Турция и Гърция е състоянието на вътрешния пазар на дървесина. В началото на годината е имало проблеми с реализацията на определени категории дървесина, посочи Кръстев.

Като цяло той очаква в края на годината добивът на дървесина да бъде приблизително колкото и през миналата година както и в държавните, така и в частните гори.

Тони Кръстев обясни, че сега работят 440 горски инспектори, а те трябва да са 1000. Недостиг има и при бюджета на агенцията, който бил разчетен до края на септември.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите обясни, че планираната сеч гарантира добро изпълнение на лесовъдските изисквания. „Съвсем друг въпрос е бракониерската сеч, която е престъпление. Тук служителите на агенцията вървят рамо до рамо със служителите на МВР“, допълни той.

Според него контролът от страна на Агенцията е на ниво. „При 15 -16 хиляди акта имаме под 2% отменени от съда, но събираемостта е 15%. За тази година до момента са издадени 26 присъди“, заяви той.

Наложените глоби били за 1,6 млн. лв., но горската агенция нямала правомощия по събирането на тези наказателни постановления, което е работа на НАП.

„Проблемът е, че голяма част от нарушителите нямат официален доход и имущество, така на практика те стават ненаказуеми. Ние от години предлагаме да бъде въведен принудителният труд като форма на наказание“, заяви Кръстев.

Тони Кръстев съобщи още, че от тази година Агенцията по горите ще уведомява кметовете, когато започва планирана сеч в тяхната община – къде ще става това и кой ще я извършва.

 

За автора

Сродни публикации