Расте броя на умрелите овце в Болярово » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Расте броя на умрелите овце в Болярово

Акценти

  • Ветеринарният лекар, който е бил ангажиран с грижата за здравословното състояние на овцете не е бил допускан в стопанството и поради това е отказал да го обслужва

Ветеринари от София трябва да прегледат животните, за да се изясни причината за смъртта им

Днес след заседанието на Областната епизоотична комисия в Ямбол стана ясно, че умрелите овце в град Болярово вече са 11. Една от тях е била с ушна марка на животно, което е регистрирано в община Твърдица, област Сливен.

Ветеринарният лекар, който е бил ангажиран с грижата за здравословното състояние на овцете не е бил допускан в стопанството и поради това е отказал да го обслужва. От Българската агенция по безопасност на храните са назначили ветеринарни специалисти от София и други общини. Експертите имат за задача да преброят и прегледат овцете, които са останали в стопанството. Важно е да се установи каква е причината за смъртта на животните. Има ли опасност за хората или за други стада в района. Работата на ветеринарните власти и на специалистите не може да бъде извършена от стопаните. Недопустими са опитите им сами да лекуват животните си.

 

Сродни публикации