Растенията разпознават частите от деня » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Растенията разпознават частите от деня

Акценти

  • Захарите, получени при фотосинтеза, се усещат от растенията, което ги провокира да съгласуват своя ритъм на енергийно осигуряване с промените в околната среда.

Според ново проучване на група международни учени, растенията регулират ежедневния си циркаден ритъм (биологичен ритъм) през деня и нощта чрез измерване на количеството захари в клетките си.

Растенията, животните, гъбите и някои бактерии могат да определят различните части от деня въз основа на техните циркадни ритми.

Тези ритми се регулират от биологичния им часовник, а как точно работи той е тема от голяма важност за селското стопанство и медицината, тъй като циркадните ритми например са сред основните причини за опитомяването на различните култури.

Чрез проучване проведено от изследователски екип, включващ учени от университетите в Бристол, Кеймбридж, Кампинас, Сао Пауло и Мелбърн, е установен процесът, който спомага за регулиране на биологичния часовник на растенията, така че те да поддържат синхрон със заобикалящата ги среда.

Учените са открили, че захарите, получени при фотосинтеза, се усещат от растенията, което ги провокира да съгласуват своя ритъм на енергийно осигуряване с промените в околната среда. Така техния биологичен часовник работи през целия ден в унисон със случващото се около тях.

Според учените работили по проучването това откритие показва първия механизъм в растенията, който измества циркадния ритъм назад или напред, за да го синхронизира с околната среда. Растенията непрекъснато измерват количеството захар в клетките си и използват тази информация, за да направят необходимите корекции. Изключително важно е биологичният им ритъм да бъде перфектно синхронизиран с времето на деня и нощта, за да могат процесите в растенията да се извършват, когато и както е най-добре за тях.

пчела върху цвете

Чрез циркадния ритъм се контролират всички процеси в растенията, като се започне от времето на растеж, отварянето на цветовете, освобождаването на аромат. Този синхрон с околната среда позволява да се използва оптимално енергийния ресурс и да се запази без да се хаби напразно през нощта.

Друга важна особеност на циркадните ритми на растенията е, че те им позволяват да разпознаят сезоните. Така се гарантира правилното им развитие и зреене.

Според учените откритията, които са направени ще дадат възможност в бъдеще механизма, който синхронизира биологичния часовник на растенията с времето в околната среда да се използва за подобряване на реколтата.

 

Сродни публикации