Ранно производство на пипер в пластмасови оранжерии » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Ранно производство на пипер в пластмасови оранжерии

Акценти

  • За да се избегне полягането на растенията, особено след поливна, когато почвата е силно навлажнена, се налага те да бъдат укрепени

По размер на заети площи в пластмасови оранжерии и по произведена продукция пиперът е на трето място след доматите и краставиците. Поради дългия вегетационен период и продължителното плододаване, културата заема култивационните съоръжения от април до октомври. Постъплението на продукция започва значително по-рано в сравнение с ранното полско производство. Това е свързано с удължаване периода за консумация на пресни плодове и с по-висока средна реализационна цена – респективно с по-добри икономически резултати.

Сортове

Подходящи за това произовдство са сортовете, които имат едри плодове с удължено конусовидна или капиевидна (по-рядко призматична) форма, с дебела месеста част и сладък (нелютив) вкус. При изравняване по посочените критерии, предимство имат сортовете, които притежават устойчивост на икономически важни болести и неприятели, особено почвообитаващите, които са проблем за оранжерийното производство. От българската селекция могат да се използват едроплодните сортове Златен медал 7, Албена и Калинков 800/7, както и дребноплодните Пловдивска шипка и Джулюнска шипка 1012. Те са силно лютиви.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации