Ранно производство на домати в пластмасови оранжерии » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Ранно производство на домати в пластмасови оранжерии

Акценти

  • В оранжериите доматите се отглеждат едностъблено чрез отстраняване (колтучене) на разклоненията (колтуците) образуващи се по централното стъбло

Отглеждането на ранни домати в неотопляеми оранжерии, покрити с полиетиленово фолио е основно производствено направление, което все повече се разширява и измества ранното полско производство. Най-важната причина за това е възможността за получаване на първите узрели плодове към края на м. май, т.е. с около 15-20 дни по-рано в сравнение с полското производство. Това означава реализация на по-високи изкупни цени. Това в съчетание със значително по-високите добиви и освобождаването на оранжерийната площ към средата на месец юли за отглеждане на втори уплътняващи култури е солидна предпоставка за получаване на по-голям чист доход от единица производствена площ.

 

Успешното организиране на ранно или супер-ранно производство на домати в пластмасови оранжерии изисква строго съобразяване с основните технологични моменти, т.е. спазване на висока технологична дисциплина.

 

Изборът на подходящ сорт с подчертана стопанска раннозрялост и висок биологичен потенциал е от съществено значение за получаване на добри икономически резултати.
Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

Сродни публикации