Разхищението на вода и климатичните промени могат да оставят Англия на сухо » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

Разхищението на вода и климатичните промени могат да оставят Англия на сухо

Акценти

  • В Англия 1/3 от загубите на вода се дължат на проблеми с водопреносна мрежа

Част от решението на проблема е в инсталирането на по-големи резервоари и инсталации за обезсоляване на водата

Според прогнозите за състоянието и количеството на водните ресурси, в близките до 25 години, Англия може да остане без вода. За това алармира и шефът на Агенцията по околна среда сър Джеймс Бевън, предаде в. „Гардиън“.

Като причина за тези твърдения Бевън изтъква промените в климата. И на тях се дължи спада на предлагането на вода, а същевременно търсенето расте стремглаво. Расте и броя на населението в страната.

Негативният сценарии може да бъде предотвратен, ако бъдат предприети някои мерки. Най-общо казано, потреблението на вода от хората трябва да спадне с 1/3. Наложително е да се редуцират и с до 50% изтичането и загубите на вода от водопреносната мрежа. Нужно е да бъдат изградени по-големи резервоари, повече инсталации за обезсоляване и пренос на вода в цялата страна.

Интересното е, че се очаква до 2040 г. повечето от летата да бъдат още по-горещи и от  топлота вълна, отчетена през 2003 г. Случи ли се това, загубите на водните количества в някои реки ще са в размер на 50-80%.

Друга прогноза показва прираст на населението на Обединеното кралство от 67 млн. до 75 млн. до 2050 г. Това също ще повиши допълнително търсенето на вода.

Важно е да се отбележи, че според Беван ежедневното потребление на вода от човек може да се коригира от 140 л. на 100 л. за 20 години. Това може да се постигне чрез по-ефективното й използване в домовете и градините. Към момента 1/3 от загубите на водата е дължат на проблеми с водопреносна мрежа.

 

Сродни публикации