Разселването на дивите животни е необходимост » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Разселването на дивите животни е необходимост

Акценти

  • Целта на започналата инициатива е да опази животинските видове в дивата природа

Още 100 зайчета ще бъдат пуснати на свобода до края на този месец.

25 двойки зайци са били пуснати на свобода през изминалия месец. Женските екземляри са били заплодени, а целта на това мероприятие е разселване на зайците. На много места вече са забелязани малки зайчета. Още 70 зайчета, които са на възраст около три месеца са били разселени тези дни, съобщи ИА „Фокус“.

Предварително е извършено прочистване на районите от хищници. Предвидено е още 100 зайчета да бъдат пуснати на свобода в източната част на община Шумен. Това трябва да се случи до края на този месец. Една четвърт от произведените в Луковит зайци ще бъдат изкупени от Ловно дружество „Сокол“-Шумен.

Извършените дейности са част от масовата кампания по разселване на диви зайци у нас. Заради цената за животно, която е в размер на 140 лв/бр., от шуменското сдружение са създали фонд за задивечаване. Със събраните чрез него средства следва да се продължи инициативата и догодина. Предвидено е от Националната програма за разселване на диви животни да бъде възстановена половината от сумата, разходвана за животните, които бяха купени сега. Очаква се да бъдат получени и дарения от различни физически и юридически лица.

Целта на започналата инициатива е да опази животинските видове в дивата природа, защото липсата на един поражда негативи за оцеляването на друг. Вече 10 години е в сила забрана за отстрел на диви зайци в района. Въпреки това е необходимо да се подпомогне увеличението на популацията и именно тук се включват хората от Ловно дружество „Сокол“-Шумен.

Подобни мероприятия са дали положителен резултат за възстановяване популацията на фазаните и яребиците.

 

 

Сродни публикации