Разработиха хапче, с което ще следят здравословното състояние на кравите » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Разработиха хапче, с което ще следят здравословното състояние на кравите

Акценти

  • Подобряването на здравето на цялото стадо оказва поразителни ефекти върху производителността, от което произтичат ползи и за околната среда

Специалисти от САЩ са разработили роботизирано хапче, което може да се движи между стомашните камери на кравите и да „докладва” за здравословното им състояние.

Това съобщи БТА, цитирайки „Енджиниър”.

Прототипното устройство е направено от полимери и има шест крачета. Те му позволяват да маневрира между четирите стомашни отделения. Вградените в него сензори „докладват” за стомашното здраве, като данните се предават до приемник, който животното носи на шията си.

Роботизираното хапче може да доведе до по-добри селскостопански практики и до повишаване на продуктивността.

„В земеделието не се грижим за отделните класове или зърна. За кравите и прасетата се полагат индивидуални грижи. Всяко отделно животно се храни и разболява по различен начин. Доброто отношение към животните повишава продуктивността с 15 на сто”, казва ръководителят на изследванията по роботика Ричард Войлс.

Той работи с други изследователи, включително специалисти по животните, проучвайки нова методология за движение на роботите. Средата, в която ще работят, изисква роботизираните хапчета да имат ниска мощност и да разчитат на външно възприятие, захранване и презареждане.

С помощта на подобни роботи фермерите могат да определят болестите в стадото, като елиминират необходимостта от лечение на голям брой животни с антибиотици.

Подобряването на здравето на цялото стадо оказва поразителни ефекти върху производителността, от което произтичат ползи и за околната среда, като например намаляването на отделяния от животните метан, допълва специалистът.

 

За автора

Сродни публикации