Разпределението на субсидиите у нас шокира евродепутатите от AGRI » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Разпределението на субсидиите у нас шокира евродепутатите от AGRI

Акценти

  • В Италия производителите на плодове и зеленчуци получават финансова подкрепа в размер от 4,6 %.

Родните земеделските стопани губят конкурентоспособността си заради ниската степен на финансово подпомагане

По покана на Момчил Неков и Владимир Уручев членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) са на посещение у нас. Те ще останат и днес.  Тази информация беше оповестена от пресофиса на Момчил Неков.

Вчера, 30 октомври, евродепутатите от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша се срещнаха с представители на 21 родни браншови организации. За наше най-голямо съжаление те останаха неприятно изненадани от концентрацията на субсидии в България. Тя е такава, че  80 % от паричните средства биват усвоявани от по-малко от 6 % от земеделците.

Според много от представителите на браншовите сектори в земеделието е необходимо да се предприеме промяна. Само така ще се постигне по-справедливо разпределяне на плащанията. Те изразиха своята подкрепа относно идеята за въвеждане на задължителни тавани от 60 000 евро на преките плащания за земеделските стопани с максимален размер на плащанията на стопанство 100 000 евро.

Представителите от сектор животновъдство обясниха, че плащанията, които получават трябва да бъдат променени. Финансова подкрепа трябва да се дава на глава добитък или литър мляко вместо на хектар.

За сравнение в Италия производителите на плодове и зеленчуци получават финансова подкрепа в размер от 4,6 %. За земеделските стопани у нас тя е едва 2-3%. Италианският евродепутат Херберт Дорфман изрази мнението си, че без промяна в тези цифри българските производители на плодове и зеленчуци няма да са конкурентноспособни.

Всички участници в срещата подкрепиха идеята за разумно използване на субсидиите. Именно тя трябва да е заложена в бъдещата ОСП. Като тук се има предвид разпределение на паричните средства между реалните земеделски производители. От обсъдените цифри стана ясно, че сега плащанията се концентрират основно при кандидатите за субсидии.

В последния ден от визитата си, евродепутатите от AGRI  трябва да се срещнат и с български депутати, представители на ресорната комисия в Народното събрание.

 

Сродни публикации