Разпознават ли пчелите пестицидите в нектара » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Разпознават ли пчелите пестицидите в нектара

Акценти

  • Неоникотиноиди въздействат върху нервните рецептори на насекомите, а по аналогичен начин влияе и никотина върху бозайниците

Учени установиха, че животинките дори се пристрастяват към вредните вещества

Заради намаляващата популация на пчелите в световен мащаб много държави предприемат различни мерки за тяхната защита и опазването на доброто им здраве. Британски учени  от Imperial College London и Queen Mary University в Лондон (QMUL) са провели изследвания за влиянието на пестицидите върху пчелите. За съжаление на пчеларите по цял свят, резултатите от теста са показали, че животинките се пристрастяват към вредните вещества.

За провеждането на експеримента са използвани неоникотиноиди, които са едни от най-широко разпространените пестициди в света. Въпреки това, те са почти изцяло забранени за употреба в страните-членки на ЕС. За определяне на въздействието им са използвани предимно замърсени с тях храни.

Учените са направили експеримент с пчелни колонии осигурявайки им достъп до два вида захарни разтвори – чист и с неоникотиноиди. В рамките на определен период те са наблюдавали поведението и предпочитанията им. След като анализирали резултатите  установили, че пчелите първо посягат към чистите продукти. Постепенно, хранейки се и със замърсен нектар, те привикват към него. Изследователят д-р Ричард Гил стигнал до заключението, че с времето пчелите развиват предпочитания към храната, която е третирана с неоникотиноиди. Интересното в случая е, че вредните вещества въздействат върху нервните рецептори на насекомите. По аналогичен начин влияе и никотина върху бозайниците.

пчела

Направеното проучване е съобразено с времето необходимо на пчелите, за да проявят естественото и нормално поведение при хранене, без да бъдат подлагани на стрес. Така е осигурена възможността да се съберат нужните данни, за да се проследи кога и как се развиват предпочитанията на животинките към пестициди. Целта е да се проследи как се променя риска при експозицията на вредните вещества, не само да се направи заключение за опасността от въздействието им. Учените продължават да работят върху получените резултати. За тях е важно да разберат как пчелите разпознават пестицидите в храната, за да я изберат пред незамърсената.

 

Сродни публикации