Разкриха незаконна месарница в мизерно мазе във Велинград » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Разкриха незаконна месарница в мизерно мазе във Велинград

Акценти

  • Избеното помещение било с неизмазани стени и таван, мръсно, канализационните отвори на пода били без капаци, налични били много ненужни вещи

Нелегална търговия с трупно месо, извършвана в мръсно мазе без спазване на каквито и да било санитарни норми, извади наяве проверка на Областната дирекция по храните в Пазарджик.

Мръвките се предлагали в избата на къща във Велинград. След проверка на един от собствениците е съставен акт за 1500 лева, който той е обжалвал. Наказанието обаче е потвърдено от Административния съд.

Търговията се извършвала в подземие на къща във Велинград до януари тази година, когато инспектори и служители на реда пристигнали на мястото, без да се представят. Един от тях даже си купил от стоката и платил 20 лева, в присъствието на полицай. Последвалата щателна проверка открила в помещението над 420 кг трупно месо и части и вътрешности от повече от един вид животни без маркировка и документи. По-късно в съдебната зала твърдели, че е за лична консумация. Било му останало от май месец, тоест – излиза, че е било на повече от половин година. Една част даже била пакетирана в тарелки.

Инспекторите се втрещили от вида на обекта.

Той бил оборудван с:

  • – ченгели за окачване на месото;
  • – два фризера;
  • – обикновен кантар с топуз;
  • – електронна везна;
  • – мивки и маркучи.

Хигиената е била на много ниско ниво. Избеното помещение било с неизмазани стени и таван (във вид на груб строеж), мръсно (с натрупване на нагар от мръсотия по пода, стените и тавана), канализационните отвори на пода били без капаци, налични били много ненужни вещи (бидони, кашони и др.).

Санкционираният е вписал в акта, с който е наложена глоба за 1500 лева, възражение, че не е съгласен с констатациите и отказва да се подпише, защото не е нарушител. Пред магистратите пък казва, че въпросното месо било дарено, а не продадено и не е вземал никакви пари. Пак в залата заявява, че месото не било негово – в къщата живеели три семейства, сред които и това на баща му, който имал търговски обект, неработещ повече от 10 години.

Магистратите обаче преценяват, че нарушението е доказано, а наказанието – достатъчно обосновано, затова потвърждават акта. Решението е окончателно.

 

За автора

Сродни публикации