Раздават безплатни праскови » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Раздават безплатни праскови

Гръцки фермери обявиха, че ще раздават безплатно произведените от тях праскови. Акцията е в знак на протест срещу наложеното преди седмица руско ембарго върху селскостопанска продукция от Европейския съюз, което на практика остави тонове плодове без реализация на пазара.

Именно заради това производителите взеха решение да ги раздадат благотворително на социално слаби, фондации и митрополии. Въпреки това фермерите си искат обещаните обезщетения от Евросъюза. Засега от ЕК обявиха, че ще бъдат отпуснати 125 млн. евро за всички производители на домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици, както и гъби, ябълки, круши, грозде и киви в съюза.

Междувременно Полша е поискала Брюксел да разгледа решението на Русия да забрани вноса на широка гама от хранителни продукти от страна на Световната търговска организация (СТО). Според правителството им загубите от руските ограничения за внос ще надвиши 750 млн. евро.

"В момента с оглед на ситуацията с разширеното ембарго за млякото и други продукти размерът на загубата определено надвишава 50 на сто от тази сума", съобщи полският министър на земеделието Марек Савицки.

 

За автора

Сродни публикации