Акценти
- Във връзка с прилаганата технология на производство съвременните охлювни ферми се разделят на три основни тип
Развъждането и отглеждането на охлюви е динамично развиващ се отрасъл в земеделието. За разлика от България, в голяма част от Европа и в света култивираното оглеждане на охлюви е развито от години. В химическия си състав охлювното месо съдържа вода, белтъчини, липиди,витамини и минерални вещества. Поради високото съдържание на цинк, желязо, магнезий, калций, натрий, както и на белтъци в месото, този деликатес е една от най-ценните и търсени храни в света. Измежду толкова много съществуващи в природата по света (около 3000 видове породи и разновидности на охлюва) интереса на охлювъдството е насочен към тези от тях, които намират приложение в редица области на гастрономията и търговията в страните от западния свят. Охлюва HELIX се радва на изключителен интерес за промишлено отглеждане. Той захранва потребностите на хранително-вкусовата и фармацевтична промишленост.
Отглеждане на охлюви в България
Получаването на нови биологични продукти от екологично чисти суровини е приоритет не само у нас, но и по целия свят. В сравнение с повечето европейски страни, България е държава със запазена природа, високо биологично и хабитатно разнообразие. Тя е и оазис на редки и консервационно значими видове животни и растения.