Първи случай на АЧС при дивите свине регистрираха вчера » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Първи случай на АЧС при дивите свине регистрираха вчера

Акценти

  • Въпреки всички подигравки се оказа, че оградата е изпълнила своето предназначение, като е спряла животното и то все пак е останало в Румъния

Животното е намерено мъртво до оградата край Кайнарджа

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха първия случай на Африканска чума при диво прасе. Заразеното животно е открито край Кайнарджа, обл. Силистра. То се е оплело в оградата в опита си да влезе на територията на страната ни. От трупа му са взети проби. Резултатите от тях са показали наличие на вируса. Въпреки всички подигравки се оказа, че оградата е изпълнила своето предназначение, като е спряла животното и то все пак е останало в Румъния.

Поради констатираната вече зараза ще бъдат приложени всички мерки за контрол и ликвидиране на заразата. Те ще трябва да бъдат съобразени със законовите изисквания. Намереното мъртво диво прасе е унищожено и загробено.

Планирано е да започнат постоянни клинични прегледи за АЧС при домашните свине. Ще бъдат взимани проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. Ще бъдат изпълнени действията предвидени в Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. При отглеждането на домашни свине ще трябва  дасе спазват стриктни мерки за осигуряване и поддържане на биосигурността в стопанствата. Това ще бъде вид мярка за превенция. Целта е да не се допусне разпространение на болестта от дивата към питомната популация свине в страната. Предприетите мерки са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация.

Стратегията за контрол на АЧС е основана на ранно откриване на болестта последвано от прилагане на стриктни мерки за контрол и биологична сигурност в обектите. Към момента АЧС е констатирана в девет държави членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония,  Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Днес от 13.00 ч. ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Силистра. Планирано е да бъдат обсъдени мерките и действията на различните служби в областта.

Мястото където е открито мъртвото диво прасе е в близост до огнищата на АЧС в Румъния. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване. Очаква се експерти от Централното управление на БАБХ да отидат на място.

 

Сродни публикации