Първи изчезнал вид заради климатичните промени » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Първи изчезнал вид заради климатичните промени

Акценти

  • Австралийското правителство отделя 425 милиона долара, за да се справи с изчезването на застрашени видове

Докато текат спорове има или не климатични промени, първия изчезнал вид вече е факт. След проведени научни изследвания от 2014 г. до момента, вече официално бе обявен за изчезнал вид малък гризач. Съобщението е изнесено от австралийския министър на околната среда – Мелиса Прайс. В него се казва, че гризачът Bramble Cay melomys вече е със сменен статут от „застрашен“ на „изчезнал“.

Въпреки, че от доста време е имало данни за намаляващата популация от вида, взетите мерки не са били достатъчно.

Проучвания показват, че това е може би първия регистрирано изчезване на вид заради климатични промени, породени от човека. Като предполагаеми причини се определят повишаването на морското равнище и засилването на бури. За изчезването на малкия гризач е допринесло и ограниченото му местообитание. Популации са наблюдавани само на малък остров от  5 хектара.

Трябва да се отбележи, че за предотвратяването на изчезването на застрашени видове австралийското правителство отделя 425 милиона долара.

Професор от университета Чарлз Дарвин споделя, че едно от основните предизвикателства е, че голяма част от загубата на биоразнообразие в Австралия се случва в отдалечени райони. Доста често там застрашените видове имат „нисък обществен профил“ и им липсва харизма на животни като коалите.

 

Сродни публикации