Първите кюстендилски череши се очакват към 10 юни » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Първите кюстендилски череши се очакват към 10 юни

Акценти

  • Няма как берачите да бъдат с маски, но могат да ползват ръкавици, както го правят и досега

Към 10 юни се очаква да се появят на пазара първите кюстендилски череши.

„В страната, повечето черешова продукция е измръзнала. Очаква се търговците да се насочат към кюстендилския регион, където има сравнително добра реколта“ .

Това прогнозира в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Той коментира и предложените тези дни от земеделското министерство мерки за подпомагане на бранша.

УС на ДФЗ разпредели  1 млн. лв. по схемата de minimis, като стимул за реализацията на реколтата от български череши през предстоящата изкупна кампания. Подкрепата е до 50 лв. на тон за предприятията, които са завишили изкупните количества с 30%, спрямо обемите си от 2019 г., които следва да са били над 20 тона.

„Това, което сега се предлага, е промяна в мярката, да не се подпомага обвързаното подпомагане на тон, а да бъде по фактури, по стойност. Така ще се изкарат земеделските производители на светло. Тоест, който продава честно, на по-висока цена, който ще отчете фактури на по-висока стойност, ще получи по-добро подпомагане и обратно. Надявам се, това да раздвижи пазара и конкретно черешопроизводството“ – коментира доц. д-р Димитър Сотиров.

Земеделският експерт изрази надежда за скорошно отваряне на границите, за да може да се изнася продукция за външния пазар.

„Вътрешният пазар е свит, не може да се консумира цялата плодова продукция, така че, се надяваме да има търговци от Румъния, да върви бизнеса с Италия, който е традиционен от десетки години, за да няма проблем с реализацията“ – уточни доц. Сотиров, според когото, към момента няма сериозно търсене от страна на търговците.

Земеделският експерт коментира още, че към момента е трудно да се прогнозира цената на кюстендилската череша тази година. Всичко зависи от търсенето и предлагането.

„Когато е по-малко плодовата продукция и търговците са по-малко, търсенето е повече, особено за външния пазар и цената се понижава. Около 10 юни се надяваме, цената за производителите да стартира около 2 лева за килограм, а на пазара сигурно ще бъде двойна 3 – 4 лева“– коментира още доц. Димитър Сотиров.

По отношение на прибирането на черешовата реколта, експертът прогнозира, че ще бъде създадена необходимата организация, както всяка година, но сега тя ще бъде съобразена с противоепидемичните мерки. Няма как берачите да бъдат с маски, но могат да ползват ръкавици, както го правят и досега. Ще бъде осигурена и охрана на черешовите масиви, за да няма набези върху реколтата.

„За момента дърветата са в добро състояние, развиват се много бързо, обаче, да си пожелаем да падне един хубав, напоителен дъжд, за да може плодовете да наедреят достатъчно и да бъдат атрактивни на пазара“ – сподели още доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

 

За автора

Сродни публикации