Първа копка и крачка по-близо до разкриването на нови работни места » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Първа копка и крачка по-близо до разкриването на нови работни места

Акценти

  • Разширяванена производствените мощности на предприятието за преработка на царевица „Амилум България“

На 27 април стартира официално разширяването на производствените мощности на предприятието за преработка на царевица „Амилум България“. На официална церемония в гр. Разград премиерът Бойко Борисов, зам.-министър председателят Томислав Дончев и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов направиха първа копка. Инвестицията е на американската компания собственик ADM и възлиза на стойност над 200 млн. лева. След изграждане на новите производствени линии капацитетът за преработка на царевица ще се удвои до към 900 000 тона годишно, а по време на изграждането им и след това ще бъдат разкрити още около 300 временни и постоянни работни места.

„Принадената стойност остава в България.“, каза премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че годишните субсидии за земеделие са над 2,7 млрд. лв., за да има заводи и работни места.

Предвижда се разширението да приключи до 2 г. Над 80% от продукцията ще бъде ориентирана към международните пазари, което ще допринесе България да стане един от най-успешните производители и износители на зърно. Церемонията съвпадна с отбелязването на 25-тата годишнина от приватизацията на предприятието.

 

 

Сродни публикации