Пшеничните посеви в Североизточна България са под заплаха (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Пшеничните посеви в Североизточна България са под заплаха (ВИДЕО)

Акценти

  • :Докъде ще продължи загубата и на колко килограма ще се спрем още е рано да се каже, от гледна точка на това, че не знаем кога ще падне дъжд", коментира още зърнопроизводителят Петър Петров

Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е критично.

Продължитгелното засушаване е главната причина. Зърнопроизводителите твърдят, че добивите падат всеки ден, в който няма валежи.

1 300 000 декара с хлебната култура са засети тази година в житницата на България – област Добрич. В момента се извършват обследвания на площите, а за ситуацията е информирано Министерството на земеделието.

„Всеки ден губим добив. Възможно е добивите да са нулеви, може и да са 100 кг“, коментира зърнопроизводителят Петър Петров.

Част от земеделските производители вече обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби.

„Редукцията ще е голяма. Всичко е на късмет. Ако завали, на някои места ще се възстановят, но някои места няма. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише вече на силаж“, посочва председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

В момента пшеницата се нуждае от по 4-5 литра вода на ден, коментират специалистите. Достатъчни количества, обаче, не са валяли от септември и влагата в почвата е малка.

„Щетата сега според мен е 20-30% и тези проценти са динамични. След няколко дни ще бъде повече. Това, което наблюдавам в последните 7 дни, е просто отчайващо – растенията в посевите се променят с часове, особено в топлата част на деня, когато изпарението е най-голямо“, коментира проф. д-р Николай Ценов, селекционер и семепроизводител

Според учените ситуацията е критична, но все още има шанс за минимизиране на загубите.

 

За автора

Сродни публикации