Пчелните семейства у нас са намалели със 100 хил. за три години » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Пчелните семейства у нас са намалели със 100 хил. за три години

През последните три години броят на пчелните семейства в България е намалял със 100 хиляди. По последни данни те са малко над 380 хил., докато в Сърбия например пчелните семейства са 660 хиляди. Това съобщи Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, цитиран от БТА.

Сред причините за намаляването им в страната са "синдромът на празния кошер", вирусните заболявания и отравянията, отбеляза Михайлов. По думите му през тази година заради дъждовното време добивът на манов и акациев мед е много оскъден, а за Странджанския регион добивът на манов мед е нулев.

Васил Палазов от плевенския регион, който днес получи призът "Пчелар на годината", съобщи, че през тази година загубата на пчелни семейства в три общини в плевенско е 80%.

Според Палазов е необходим нов вид взаимоотношения между фермерите и пчеларите. Не е допустимо третирането с пестициди, когато пчелите са на полето, това е вредно и за околната среда, посочи Палазов. Той е на мнение, че пръскането с подобни препарати трябва да става само нощем. Според него е нужно преразглеждането на наредбата за внос на препарати за растителна защита. От бранша смятат още, че държавата трябва да обезщетява пчеларите от загубите, които нанасят вирусните заболявания на пчелните семейства.

Министерството на земеделието не трябва повече да отлага приемането на стратегия за сектора "пчеларство", настоя Палазов. Той обърна внимание на необходимостта от обединяването на пчеларските организации, а министерството в дългосрочна перспектива трябва да положи усилия да не разделя пчеларите. По думите на Палазов крах за пчеларството ще бъде реализирането на идеята за изваждането на пчелните семейства от населените места.

 

 

За автора

Сродни публикации