Пчелите изчезват заради намаляване на биоразнообразието » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Пчелите изчезват заради намаляване на биоразнообразието

Намаляването на популациите на пчели, което е тревожно за опрашването на редица култури, изглежда най-вече причинено от намаляването на растителните видове, които тези насекоми предпочитат, сочат анализи на учени.

При анализ на проби на прашец от 57 различни видове пчели отпреди 1950, намиращи се в музеи по естествена история в Холандия, учените са успели да определят, че тези насекоми си имат предпочитани видове растения. След това те са установили връзка между изчезването в някои райони на Холандия на предпочитани от пчелите растения и намаляване на техните популации.

"Установихме, че намаляването на видовете предпочитани от тях растения е един от основните фактори за изчезването на пчелите", обяснява холандски учен от института за околна среда "Алтера". Друг фактор за силното намаляване на броя на пчелите е размера на телата им – по-едрите видове имат нужда от повече прашец и след като пчелния прашец намалява, те също започват да изчезват постепенно, предаде БГНЕС.

Други потенциални фактори за това са удължаването на времето за полет за търсене на прашец, промените в климата, загубите на естествени полета и ливади, заменени от полета с интензивни култури – бедни на биоразнообразие, както и пестицидите. Друг феномен е т. нар. синдром на внезапното сриване на колониите, което от началото на 2000 г. засяха многобройни пчелини в САЩ и Европа, като загубите на пчелни семейства варират от 30% до 90%.

Пчелите, както и другите опрашващи насекоми осигуряват възпроизводството на 70-80% от цъфтящите растения. Така те играят важна роля за изхранването на човечеството. Повече от 70% от културите – почти всички плодове, зеленчуци, кафе, какао, маслодайни и др. зависят силно от тях.

 

За автора

Сродни публикации