Пчелари не смеят да вдигнат цените на меда » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Пчелари не смеят да вдигнат цените на меда

Акценти

  • Тази година средният добив от пчелно семейство е близо 10 кг.

Поскъпването на продукцията може да причини повече загуби, отваряйки нови възможности за конкуренцията

В деня на протеста на пчеларите много заети в бранша коментираха проблемите, пред които са изправени. В Смолянска област за поредна година отчитат по-ниски добиви на мед. Средният добив от пчелно семейство е близо 10 кг. В други години, когато климатичните условия са били по-добри, тази цифра е била двойно, дори тройно по-висока.

Въпреки трудното положение, в което са изпаднали пчеларите те не са склонни да повишат цената. Сега тя е 10 лв./кг., а може да се покачи до 14-15 лв./кг. Повечето от тях се опасяват, че тази стъпка може да им коства пазара, подтиквайки пчелари от други части на страната да предложат по-евтино своята продукция. Това съобщават от ИА „Фокус“

Това, от което не са толкова засегнати пчеларите в Смолянска област, са масовите пръскания. Там площите с култури са по-малко. Хората в областта подкрепят колегите си от останалите части на страната, които търпят загуби заради смъртността на пчелите. Всички в бранша се единодушни, че законово трябва да има промени, наказания за нарушителите също.

Едно от исканията на днешния протест е именно това – криминализиране на отравянето на пчелите. Сега поради липса на лаборатория, която да изследва и доказва причината за смъртта на пчелите, хората не могат да търсят правата си по-съдебен път.

 

Сродни публикации