Пчелари искат да увеличат добивите на странджанския манов мед » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Пчелари искат да увеличат добивите на странджанския манов мед

Акценти

  • Странджанските пчелари могат да се похвалят, че пчелните им семейства са презимували добре

До края на април се очаква регистрацията на „Странджански манов мед“ като защитено наименование за произход.

Няма пречки за регистрацията на „Странджански манов мед“ като защитено наименование за произход. Причината за това е липсата на възражения от страна на държавите в Европейския съюз или трети страни. В тази връзка се очаква до края на месец април продуктът да бъде вписан в Европейския регистър. Това е обяснил Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ за Радио „Фокус“ – Бургас.

На провелата се международната конференция „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“ Тодоров е помолил еврокомисарите и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за съдействие. Целта е продуктът да бъде вписан в търговското споразумение относно Европейския съюз и бързо развиващите се страни след като бъде регистриран. Така странджанският манов мед ще се нареди сред стоте продукта, в т. нар. безмитна търговия. Именно по този начин ще се осигури възможност и за развитието на Странджанския регион. Предвидено е след като бъде направена регистрацията да се организира регионална среща между заинтересованите държавни институции и пчеларите.

Странджанските пчелари могат да се похвалят, че пчелните им семейства са презимували добре. Хората възлагат големи надежди за тазгодишната паша. Сега и по-високите температури помагат за развитието на опрашителите.

Пчеларите отчитат засилен интерес от страна на потребителите. Целта им е да подтикнат още хора към развитие в пчеларството. Сега добивите от този вид мед са около 20-50 тина. Хората се надяват в  близко бъдеще той да нарасне до 100 тона. Пчеларите приветстват всеки нов желаещ да се занимава с производството на манов мед.

 

Сродни публикации