Пчелари в Плевенско поредна година подава жалби » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Пчелари в Плевенско поредна година подава жалби

Акценти

  • Щети има по всички кошери, много от хората са направили дори записи на умиращите насекоми

Практиката да се пръскат посевите унищожава поголовно пчелите в района.

И в Плевенско пчелари вече започнаха да констатират повишена смъртност сред пчелите. Хората в селата Биволаре и Божурица са отчели сериозни загуби след пръскане на земеделските площи със забранени препарати за растителна защита. Стопаните се надяват да получат съдействие от Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“.

Масово продължава третирането на посеви, разказват потърпевшите стопани. Много от пчелите им са измрели заради отровните препарати.

Поредна година ситуацията е без промяна. Подават се жалби и ефект от тях няма. Щети има по всички кошери, много от хората са направили дори записи на умиращите насекоми.

Стопани в Божурище са успели да заснемат как пръскачките работят докато умират пчелите. Хората разказват, че е ежегодна практика при саденето на царевица да се използват препарати. Имено те причинявали натравянето на опрашителите.

Пчеларите се надяват най-накрая да станат свидетели на някакви действия от страна на ДФЗ. Хората са готови да изпратят проби от пчелините и от растенията в района, за да се докаже третирането.

 

Сродни публикации