Пчелари, внимавайте - самолети започват пръскане срещу комари край Дунав » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Пчелари, внимавайте – самолети започват пръскане срещу комари край Дунав

Акценти

  • Информацията къде, кога и с какви препарати ще се извършва пръскането от въздуха, трябва да бъде предоставена на фермерите преди всичко от кметствата

Самолети ще пръскат срещу комари двукилометровата зона покрай река Дунав през следващите дни.

Премиерът Бойко Борисов разпореди днес спешни мерки във връзка с проблема с масовата популация на комари край река Дунав, съобщи правителствената пресслужба.

По време на днешното заседание премиерът е поискал министърът на земеделието Десислава Танева заедно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да се реагира незабавно, като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане.

Ето и стенограма от разговора по време на заседанието на Министерския съвет:

Бойко Борисов: Колеги, заради жегите и дъждовете има сериозен проблем с комарите. Министър Танева заедно с БАБХ влезте във връзка с кметовете, за да се реагира незабавно, да дадем пари и спешно да отидат самолети и в двукилометровата зона по Дунава да пръскат, а и на други места. Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат.

Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха. Трябва да се пръска със самолети. Също така да се предупредят пчеларите и животновъдите. Министерство на вътрешните работи също да се включат – районните управления да предупредят, да кажат кога ще се пръска. Всички колеги, които имат отношение или биха имали – туризъм, регионално, здравето – да се координират.

Десислава Танева: Това сме го правили през 2015 г. Имаме правила за информиране. Ще съберем веднага и областните дирекции по безопасност на храните, за да направим организацията.

Бойко Борисов: Да. Действайте!

Информацията къде, кога и с какви препарати ще се извършва пръскането от въздуха, трябва да бъде предоставена на фермерите преди всичко от кметствата.

 

За автора

Сродни публикации