Пчеларите подготвят нов протест » Съвети в земеделието

май 22, 2022

Пчеларите подготвят нов протест

Акценти

  • Вече 10 години проблемите в сектора се задълбочават заради неспазените обещания на Министерството на земеделието, храните и горите

Употребата на пестициди отново се оказа ябълката на раздора, която е на ръба да изкара на протест родните пчелари.

Варненци се обявиха за по-строги контрол както над препаратите за растителна защита, така и над работата на зърнопроизводителите у нас. Пчелари от неправителствената организация „Български свободни пчелари“ заплашват с протест, защото вече са крайно засегнати от употребата на пестициди.

Днес те се събраха пред онкологична болницата във Варна и говориха пред репортер на NOVA. В предаването „Здравей, България“ хората разказаха колко големи са последствията от употребата на пестициди. Те засягат не само пчелите, които масова измират от натравяне с подобни препарати. Съставки от пестицидите проникват в почвата, растенията, плодовете и зеленчуците. Чрез тях те достигат до нас и оказват негативно влияние върху човешкото здраве. Точно по тази причина пчеларите се събраха днес и обясниха, че ще потърсят подкрепата и на онко- и екоорганизациите. С част от тях вече са започнали и разговори по темата.

Вече 10 години проблемите в сектора се задълбочават заради неспазените обещания на Министерството на земеделието, храните и горите, коментират пчеларите.

В подкрепа на твърденията си за вредата от пестицидите хората показаха малко шише с препарат за растителна защита. Той се продава свободно на пазара. Наличен е във всяка агропатека и струва около 3 лв. Пчеларите обясниха, че продуктът, с които са се снабдили далеч не е безвреден както се твърди. Няма здравомислещ човек, който би го изпил, за да докаже, че продуктът е наистина безвреден.

Пчеларите са готови да излязат на протест възможно най-скоро. Те не искат негодуванието им да се свързва с предстоящите избори. По тази причина не обявиха и дата за планираните протестни действия. Хората заплашиха, че ще изгорят меда, които са получили. При тези ниски изкупни цени те категорично отказват да го продадат на прекупвачите.

Какво коментираха от БАБХ?

От БАБХ коментар по темата даде заместник-председателя инж. Николай Роснев. Той обясни, че препаратът не е безвреден и няма как да бъде, тъй като се използва за растителна защита. С него се извършва третиране на определени посеви, срещу определени вредители и при ясно разписана дозировка. Роснев обясни още, че тази година проверките от страна на БАБХ са се увеличили. Извършват се и необходимите действия за промени в нормативната уредба, а такива са провокирани именно от сигналите на пчеларите. В тази връзка е необходимо да се работи съвместно. Пчеларите и земеделски производители трябва да постигнат съгласие помежду си, за да се създаде работеща нормативна уредба.

 

Сродни публикации