Пчеларите подготвят кошерите за зимата » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Пчеларите подготвят кошерите за зимата

Акценти

  • Задължително е пчелните семейства да бъдат подхранени, за да презимуват добре

Намалява нектарът и дойде време за подхранване на пчелните семейства

Лоша беше годината за пчеларите в голяма част от страната. С настъпването на есенно-зимния сезон започва и зазимяването на кошерите. С това се заражда и надеждата за по-добри добиви през идната 2019 г.

Много са ангажиментите на пчеларите сега. Активно се работи по третирането с препарати. Целта е да се защитят пчелите от вароатоза. Задължително е пчелните семейства да бъдат подхранени, за да презимуват добре. Със застудяване на времето става все по-трудно да се набави нектар за храна.

Изключително важно е да се подготвят кошерите добре. Нужно е да се извърши всичко необходимо, за да се подобрят условията за живот на пчелите в тях. Трябва да се елиминират всички възможности, за да не се допусне навлизането на влага, особено сега когато остават няколко месеца до настъпването на зимата.

пчелна пита

По думи на много от пчеларите, тази година е била изключително трудна за тях.  Дъждовете през лятото са причина за слабата реколта. Именно в такива моменти се вижда колко е важна финансовата помощ от държавата. Собствените средства за покриване на загубите са недостатъчни.

 

Сродни публикации

1 Коментар

  1. Natalia Neikova
    Natalia Neikova

    Добивите при нас са 4 пъти по-ниски, а цената е повече от смешна 4,00 лв. Никаква финансова помощ няма за пчеларите.

     

Коментарите са заключени.