Пчеларите очакват ниски добиви » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Пчеларите очакват ниски добиви

Акценти

  • Количествата от акациев мед и добивите от ливадна паша са малко

Предстои пашата от слънчоглед и късна липа.

Тази година множество сигнали за подмор на пчелите бяха подадени от пчеларите в различни части на страната. Преди дни бяха гласувани 600 000 лв. за плащане по схемата de minimis. С тези средства следва да бъдат компенсирани пчеларите за щетите от извършената растителна защита. Хората ще могат да получат своите обезщетения, ако докажат, че пчелите им са били отровени. Това ще могат да направят чрез лабораторни анализи или заключение от Българската агенция по безопасност на храните.

Много от пчеларите у нас се оплакват, че тази година добивите ще са слаби. Количествата от акациев мед са малко, добивите от ливадна паша също не са големи. Към момента по-всичко личи, че подмора на пчелите и дъждовете през пролетта са оказали много силно негативно влияние върху добивите в сектора.

Към момента надеждата на стопаните е в пашата от слънчоглед и късна липа в отделни райони на страната. Въпреки това оптимизмът на хората липсва, защото според тях една паша няма как да спаси положението, което сега е много лошо.

По-точни прогнози за добивите пчеларите ще могат да дадат чак в средата на следващия месец.

 

Сродни публикации