Пчеларите не искат да местят кошерите си извън населените места » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Пчеларите не искат да местят кошерите си извън населените места

Съюзът на българските пчелари е против идеята за промени в Закона за пчеларството, които предвиждат кошерите да бъдат изнасяни извън населените места.

Според тях целта на това предложение е „безплатно опрашване на селскостопанските култури“, коментираха от организацията. Официалната позиция на Министерството на земеделието и храните е, че с подобна мярка ще бъдат намалени ужилванията.

В същото време обаче пчеларите обясняват, че това застрашава сектора и може да доведе до ликвидиране на голям брой пчелни семейства, тъй като стопаните няма да имат ежедневен контрол върху тях.

Според сега действащия закон пчелни кошери могат да бъдат поставяни в имоти в населени места и вилни зони. Посочени са минимални отстояния от границите на съседните имоти – 5 метра, ако входът на кошера е ориентиран към съседния имот и 3 метра, ако не са с лице към съседния имот. По-големи са отстоянията, когато кошерите са разположени в съседство с административни сгради, училища и детски градини (поне 100 метра), както и пълна забрана за поставяне на кошери на територията на обекти, свързани с националната сигурност и отбраната. 

Законът за пчеларството предвижда още земеделските стопани да заплащат на пчеларите услугата по опрашване, като цената се определя по договаряне. 

През последните три години у нас са загинали 180 хил. пчелни семейства, обясни още председателят на Съюза Михаил Михайлов. Той обаче допълни, че броят е много по-голям, защото статистиката на МЗХ обхваща само официално регистрираните пчелини. Все пак през миналата година е регистриран ръст на пчелните семейства у нас в рамките на около 1,5%, сочат още данните. За ЕС ръстът е от около 3 на сто, стана ясно още от думите на Михайлов.

Причината за смъртността на пчелите са вирусни заболявания, неправилно прилагане на пестициди и недохранване, посочват още пчеларите.

През тази година добивите от мед са по-ниски заради влажното време, което предизвиква редица заболявания при пчелите. По тази причина и стопаните очакват поскъпване на меда през следващите месеци.

 

За автора

Сродни публикации