Пчеларите могат да останат без субсидии » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Пчеларите могат да останат без субсидии

Нашите пчелари няма да могат да се възползват от европейските субсидии и трябва да разчитат изцяло на себе си. Причината е, че ветеринарните лекари не желаят да извършват профилактични прегледи на пчелните семейства, тъй като не са удовлетворени от заплащането.

Ако кошерите не са минали есенен преглед обаче, пчеларите не могат да кандидатстват за евросубсидии. Това алармира председателят на Българския пчеларски съюз Михаил Михайлов.

Той заяви, че има голям проблем с изчезването на пчелните семейства. За година у нас загиват по около 65 000, а общият брой на загиналите семейства е 180 000. Тази година няма да има акациев и манов мед заради дъждовното време. Леко се е повишила цената на меда на едро, въпреки че засега цените на дребно остават на нивата си от миналата година.

Според прогнозите на пчеларите най-вероятно медът ще поскъпне поне с 1 лев. От 15 до 20 септември в столицата ще се проведе традиционният есенен фестивал на меда, съобщи още Михайлов. Близо 40 производители ще участват в изложението, на което ще бъдат представени ненадминатите качества на българския мед.

 

За автора

Сродни публикации