Пчеларите излизат на протест в събота » Съвети в земеделието

декември 02, 2021

Пчеларите излизат на протест в събота

Акценти

  • Съгласно законовите изисквания растителнозащитните практики не трябва да се извършват по време на цъфтеж

Търпението на хората вече е изчерпано, а при пръскането на посевите продължават да не се спазват законовите изисквания.

Пчеларите от различни части на страната подават стряскаща информация за смъртността на пчелните семейства. Само в Плевенско те са над 5 хил. Хората коментират, че този мор се дължи на безконтролното пръскане с пестициди, пише БНР.

Преди и около Великден растителнозащитните мероприятия бяха засилени и според потърпевшите не случайно. Именно тогава контрол от страна на институциите липсва, защото са почивни дни.

Пчеларите от Плевенско планират в събота да излязат на протест. В момента текат проверки от страна на Областната дирекция Земеделия. Сигнали постъпват всеки ден, а хората разказват, че събират умрелите опрашители с шепи, толкова са много. Дори разхождайки се по улиците на Долна Митрополия може да се видят множество мъртви пчели по земята.

Стопаните в Плевенско разказват, че с всяка година ситуацията се влошава все повече. Тази година първо са били третирани овощни градини в Пелово, Долна Митрополия, Биволаре, Одърне, Бреница, Тръстеник.

Лошото е, че пчеларите не смеят да съобщят за случващото се. Самото установяване на виновните за смъртността на насекомите би било изцяло за сметка на пчеларите. Паралелно с това и процедурите за целта са доста дълги.

Съгласно законовите изисквания растителнозащитните практики не трябва да се извършват по време на цъфтеж. Много от пчеларите забелязват, че именно тогава се пръска най-много. Освен това те разказват, че не са били известявани за предстоящите мероприятия и дейности, за да приберат пчелите.

От миналата година пчелари водят дело срещу земеделски стопани, нарушили правилата за третиране на посевите. Все още наказани няма, а делото не е първо по рода си. Анализите на пробите изискват време и средства, а подобни  дела се точат с години и санкции така и не биват налагани.

 

Сродни публикации