Пчеларите внасят декларация в МЗХГ и искат решения на проблемите в сектора » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Пчеларите внасят декларация в МЗХГ и искат решения на проблемите в сектора

Акценти

  • Родните производители негодуват спрямо решението на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка

През изминалите почивни дни в планинския курортен комплекс „Беклемето“ се проведе 55-тата Национална пчеларска среща „Север-юг“.

Нейни организатори бяха Пчеларско дружество „Майка“ – Троян, Пчеларско дружество „Лавандула“ – Карлово, и общините Троян и Карлово. По време на събитието пчеларите приеха декларация и организираха подписка за решаване на проблемите в сектора.

Предстои още тази седмица декларацията и подписката да бъдат внесени в Министерството на земеделието, храните и горите. Чрез нея пчеларите искат България да излезе с предложение пред ЕС в новата програма на Общата селскостопанска политика за периода 2021 – 2027 г., да бъде приет регламент за подпомагане за извършена опрашителна дейност на пчелите.

Пчеларите искат адекватно подпомагане на всички, които са  регистрирани, на брой пчелни семейства, а също и по-драстични мерки от страна на държавата. Необходимо е Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните да се намесят в борбата с нерегламентираното пръскане с пестициди от страна на земеделските производители. Тази година в резултат от подобни растителнозащитни практики беше отчетена много висока смъртност при пчелите.

Пчеларите са изправени и пред друг сериозен проблем, а именно – ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина. На практика той регулира цената на българската продукция. Сега у нас цената на едро е между 3,80 -4,00 мл/кг.

Родните производители негодуват спрямо решението на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка. Хората смятат, че това ще навреди изключително много върху реализацията на българската продукция. У нас производството варира между 10-12 хил.тона. От тях една четвърт се изнася в страните от Европа.

На срещата стана ясно още, че хората искат възстановяване на пчеларите-проверители и повишаване на контрола при отглеждането на пчелите.

Много пчелари у нас тази година са отчели по-ниски добиви на пчелен мед.

Гостите на събитието имаха възможност да си закупят пчелни продукти със сертификат за качество.

 

Сродни публикации