Птичият грип покоси и Русия » Съвети в земеделието

септември 27, 2023

Птичият грип покоси и Русия

Акценти

  • В региона е въведена карантина за високопатогенния вирус, която ще продължи минимум 21 дни

До края на седмицата ще бъдат унищожени над 1,2 млн. пернати

През изминалата седмица една от най-големите птицеферми в Русия беше засегната от птичи грип. Заразата е покосила животните във ферма „Бобровски пилета“. Стопанството е разположено в района на Воронеж и е специализирано в производството на кокоши яйца. Заради разпространилото се заболяване предстои, до края на тази седмица, да бъдат унищожени повече от 1,2 милиона пернати. Тази информация разпространиха от ИА Казахстан-Зерно.

По оперативни данни 342 хил. пилета са умъртвени заради болестта. От тях са унищожени 218 хил. Останалите 124 хил. пернати ще бъдат убити чрез безкръвно клане. Предприети са необходимите мерки за ограничаване разпространението на болестта.

Според експерти във ферма „Бобровски пилета“ е открит вируса Инфлуенца A от подтип H 5. Това е потвърдено чрез лабораторни изследвания, извършени в регионалната лаборатория на Воронеж. Резултатите са проверени и в лабораторията на Федералния център за здравето на животните във Владимир. В региона е въведена карантина за високопатогенния вирус. Там тя ще продължи минимум 21 дни.

Въведени са ограничителни мерки за цялото стопанство. Предприети са всички необходими действия за извършването на цялостна дезинфекция. Предполага се, че в стопанството отново ще бъдат доставени птици едва през месец декември.

Компанията „Бобровски пилета“ е създадена през 2008 г. в село Ясенки, област Бобровски, регион Воронеж. Тя е сред най-големите в региона, където всички птицеферми и помощни стопанства произвеждат повече от 940 млн. яйца годишно.

 

Сродни публикации