Птицевъди: Предстои трагедия, могат да бъдат изклани 700 000 млади кокошки » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Птицевъди: Предстои трагедия, могат да бъдат изклани 700 000 млади кокошки

Акценти

  • Щетите в бранша могат да достигнат 5 милиона евро

Търговците на живи птици се опасяват, че ще бъдат принудени масово да ги изколят заради мерките против коронавируса, които ги лишават от достъп до пазарите.

Това предупреди браншовата федерация, цитирана от Франс прес.

Птицевъдите призовават властите да погледнат на закупуването на кокошки от частни лица като на покупки от първа необходимост. Секторът настоява за преки договори с правителството.

До края на април могат за бъдат изклани близо 700 000 ярки, готови да започнат да снасят, както и на 800 000 кокошки и токачки, отглеждани за къси вериги за продажба на потребители, предупреждава организацията. Според нея щетите в бранша могат да достигнат 5 милиона евро.

Тревога буди бизнеса с птици, отглеждани за продажба на частни лица, които ги купуват живи, за да им снасят яйца. Тези продажби стават основно на пазарите, които в по-голямата си част в момента за затворени. Същото важи и за зоомагазините, които в момента могат да продават единствено продукти от първа необходимост.

Търсенето на яйца в супермаркетите бележи истински скок (+30 на сто) и търговците на живи птици могат да помогнат за удовлетворяване на това търсене, допълва Патрик Мил, председател на комитета.

Самостоятелното производство на яйца във Франция представлява 4 процента от потреблението. Организацията призовава правителството и местните власти да разрешат отново пазарите на открито.

 

За автора

Сродни публикации