Пръсканията започнаха, пазете пчелите » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Пръсканията започнаха, пазете пчелите

Започна третирането на свободни площи с пестициди.

Собствениците на пчелни семейства са длъжни да предприемат мерки по опазване на пчелните семейства от отравяне в съответствие с указанията по Закона на пчеларството.

Община Плевен уведомява собствениците на пчелни семейства за извършване третиране на свободни площи срещу плевели в местностите Липачката, Чаира, Тръстара, Дедковец, Габровец, Бъчвата, Смильовец и Къшински дол в землището на Плевен.

Третиранията ще се извършват с препарат „Тайфун СЛ”, закупен от „999 – Ив. Асенов” ЕООД. Растителнозащитните практики ще се извършат от 30 март до 4 април, включително, от 08:00 до 22:00 часа.

В същия период ще се проведат третирания на пшеница срещу плевели в местности Липачката, Чаира и Габровец в землището на Плевен. Третиранията ще се извършват с препарат „Корида 75 ВДГ”.

Пръскания ще се извършат и в Шуменска област, Община Каспичан.

Третирането ще се извършва срещу широколистни плевели, листни петна, листни въшки с наземна техника – трактор с пръскачка.

Подлежащите на третиране терени са в землищата:

  • – село Златна нива;
  • – село Върбяне;
  • – град Плиска.

Препаратите, които ще се използват са Дерби, Солигор 425 ЕК и Афикар 100 ЕК.

На 31.03. т.г., от  7.00 часа до 10.00 часа, в Община Шумен, ще се пръска срещу болестите септориоза, мана и ръжди с фунгицида Дует ултра, а срещу листни въшки и пиявици с препарата Деша ЕК. Карантинният срок е 30  дни.

Продължават и пръсканията в Община Угърчин. Третирането на свободните площи ще се извърши от 8.00 часа до 22.00 часа с хербицид „Тайфун СЛ“, с карантинен срок 30 дни.

 

 

За автора

Сродни публикации