Пръскане с хербициди лиши пчелар и семейството му от субсидии » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Пръскане с хербициди лиши пчелар и семейството му от субсидии

Акценти

  • Заради измрелите пчели семейство Дочеви няма да получи първата си евросубсидия

Причината за смъртта на пчелите е доказана, но въпреки това наказани няма.

Смъртността на пчелните семейства вече е на път да погуби дългогодишния труд на много пчелари в страната. Преди дни bTV разказа за семейство, което от 5 години инвестира време, труд и средства, за да създаде пчелин с над 170 кошера. Към момента те вече са празни. Четиричленното семейство ще трябва да разчита само на майчинските от 540 лв, за да оцелее през следващите месеци.

Хората са потресени от действията на недобросъвестните земеделски стопани. Някои от тях пръскат с пестициди без да се съобразяват на кого и колко вредят по този начин. Младото семейство много се надява и иска държавата да се намеси. Нужно е да бъдат предприети необходимите мерки, за да бъдат защитени и пчеларите у нас. Проблемът с незаконното третиране на площите става все по-сериозен особено през последните дни.

През дългата почивка по Великден на много места в страната се извършиха редица растителнозащитните мероприятия и то заради възможността да се изполват препарати, за чиято употреба трябва да се подаде предварително известие. Лошото в случая е, че много недобросъвестни фермери правят всичко възможно, за да увеличат и защитят добивите си за сметка на пчеларите. Те третират посевите си с хербициди, които убиват пчелите за броени дни.

Семейството, загубило пчелите си, е уведомило компетентните органи за случая и е изпратило проби, за да се установи причината за смъртността. Доказано е, че опрашителите са загинали в резултат от третиране с хербицид, използван за защита на посевите от плевели. Сега заради измрелите пчели семейство Дочеви от село Струпец няма да получи дългоочакваната си първа евросубсидия.

 

Сродни публикации